Aquestes festes, Regals Sostenibles!

Què no saps què regalar? Mira el video i llegeix l’article d’ idees de regals sostenibles!

Xulos, pràctics i respectuosos amb el medi ambient i les persones 🙂

http://www.olot.tv/noticies/anegx-propostes-regals-sostenibles/

IDEES DE REGALS SOSTENIBLES.CONSCIENTS I SALUDABLES

El consumisme arriba en aquestes dates al seu màxim exponent al llarg de l’any, i si bé això sembla tenir efectes positius en l’economia i l’ocupació també hi ha indicis preocupants per la  despesa de recursos i energia de manera inconscient i contrproduent. Als darrers anys s’ha popularitzat el terme obsolescència que expressa l’accelerada caducitat dels bens de consum provocada deliberadament des del disseny i la producció. Com a valor afegit aprenem els consumidors a escollir i afavorir bens saludables, per  persones i  entorn natural, com una poderosa revolta contra els excessos de màrqueting i inversions que condicionen les administracions a permetre productes de risc per la nostra salut. (pensem en sucres, edulcorants… greixos de poca qualitat  de llaminadures i bolleria per nens o adults,… , o en les manufactures i tèxtil que deteriora la situació laboral local i explota arreu del món,…)

 

  1. El primer que proposem és fer regals que no es compren, o son de baix cost. Pensats i fets per la persona que el regala, petita artesania, gorros de llana, un pastis, un dinar, un poema, un dibuix o una cançó. Potser una passejada o una conversa i una bona estona de companyia de qualitat per persones grans o una sortida d’aventura per un jove  siguin més significatives i generoses que un producte comprat amb diners, (que també hi pot ser complementàriament).

 

  1. En segon lloc proposem recuperar algun estri, petit moble, roba en una botiga de segona mà, o de les golfes o del fons de l’armari… com una manera conscient d’evitar la obsolèscència i al que també hi podem afegir la restauració o versió personalitzada.

 

  1. En tercer lloc apostem pels aliments saludables, de km0, hortalises, fruites, mel, formatge o elaborats sense redidus agroquímics. Al mercat del dilluns ja hi ha més de mitja dotzena de parades, es reperteixen cistelles setmanals, hi ha diverses cooperatives de consumidors que s’en nodreixen a la comarca, fins i tot una ecoxarxa que els intercanvia. S’en comencem a trobar a botigues/supermercats.

 

  1. En quart tants serveis personals i saludables com una sessió de massatge terapèutic, unes classes de formació, de ioga, o de qualsevol activitat que pensem que pot interessar al destinatari i que s’enfoqui al seu benestar i creixament personal.

 

  1. En cinquè lloc apostem per entrades a qualsevol activitat cultural, teatre, als nens els hi encanten les activitats de Rialles, música, cinema… En aquesta mateixa línia un bon llibre o una subscripció a una revista com el Cavall Fort per nens pot ser un regal que s’allargi per tot un any amb un pòsit de descobertes i imaginació. També per adults hi ha descobertes captivadores a fer.

 

  1. I escombrant una mica cap a casa us proposem convidar o acompanyar la participació a qualsevol activitat de les que organitza ANEGxo o tantes altres associacions que generen valors socials, ambientals i culturals i proposen ocasions de participar-hi. Les quotes anuals d’aquestes entitats poden ser inferiors al preu dels regals que es promocionen pels nens a la tv i en canvi estarem ajudant al patrimoni natural/cultural!

 

  1. Les fires i mercats de Nadal també ofereixen artesanies locals en pell, fusta, robes, cosmètics, figuretes de fang i alimentària… que manté una producció local sovint ancestral i mereixedora de ser preservada.

 

  1. També podem considerar com un regal valuós i desitjat una participació a un cooperativa de consum energètic no contaminant com Somenergia, unes setmanes pagades al gimnàs o una quota a qualsevol incripció per fer esport, senderisme i tantes activitats saludables i gratificants.

 

  1. I finalment el que esperem que sigui la novetat i l’estrella dels regals: l’alta a la cooperativa Sommobilitat Garrotxa(10€), una hora d’us (4,5€) del cotxe elèctric compartit, novetat a la comarca!. Tafaneja i anima’t: http://www.sommobilitat.coop

Autor: Carles Santaeulària i Serra – coordinador dels Horts Urbans sostenibles i soci de l’Anegxwomans-hands-holding-gift-box

Deixa un comentari