Agroecologia

La comarca de la Garrotxa és un referent per l’agroecologia i té uncartellcoperativargbdefinitiu.redimensionada potencial enorme. Els models de consum i producció d’aliments ecològics i justos s’han eixamplat. Especialment és rellevant l’existència de nombroses experiències de pagesía i producció agroecològica, i de nombrosos grups de consum. A més d’una aposta pel consum ecològic, local i de temporada, suposa un model col·lectivitzador, de treball en xarxa, de base, de justícia ambiental i social. Des de l’ANEGx volem donar suport a totes les activitats en aquest camp, pagesos, grups de consum, particulars, xarxes comarcals organitzades… per tal d’unir l’energia que ja hi ha a la comarca.

 

Els productors agroecològics

Hi ha molts productors i productores GE DIGITAL CAMERAecològics a la Garrotxa. Molts d’elles estan integrades a Tràmec, un grup de pagesos i pageses associats per oferir una amplia gama de producte fresc i de temporada. Col·laboren entre ells intercanviant i compartint feines, materials, maquinària i coneixements. Això els permet la rotació de productes entre finques i la comercialització conjunta d’aquests.

La seva proposta es basa en el coneixement mutu i la confiança entre els productors i els consumidors. Això facilita al consumidor saber com i on es produeix el que menja. Aquesta relació directa, i sense intermediaris, possibilita un consum i una producció responsable, ecològica, i local. Tot plegat, consumir productes de temporada, vendre amb circuits curts i sense grans embalatges fa que el seu producte i el seu consum sigui Agroecològic.

 

Els grups de consum

Són experiències cooperativistes de persones 20141011_120221organitzades per fer compra directa de productes ecològics i de temporada a productors locals. Les tasques que se’n deriven són assumides entre tothom. Suposen una possibilitat
de consum responsable, de qualitat i a un preu just, tant el que paga el consumidor com el que rep el productor.

També existeix a la Garrotxa una xarxa col·laborativa entre els diferents grups de consum, per tal de coordinar-se per fer determinades comandes de productes a l’engròs, compartir informació, promoure activitats de sensibilització… en definitiva, per enfortir l’agroecologia a la comarca.

Aquí pots accedir a informació sobre la Xarxa de Grups de Consum de la Garrotxa i el Ripollès, on et podran orientar i acollir si tens interés en consumir local, ecològic, responsable, de temporada i de qualitat.