Projecte SIMBIOSI

PROJECTE SIMBIOSI: BOSCOS QUE CUIDEN ELS PACIENTS, PACIENTS QUE CUIDEN AL BOSC

Una vintena de voluntaris van participar aquest passat dimecres en la restauració d’un bosc de roure pènol a través d’un projecte terapèutic pels usuaris i personal de l’hospital comarcal de La Garrotxa.

A les 8:30 del matí, els dos paretsecaires ja feia estona que remenaven rocs, tècnics forestals del Parc Natural portàven plançons de roure pènol, freixe, aurons i d’altres arbres autòctons, i les educadores ambientals de l’Agrupació Naturalista de La Garrotxa, reconeixien la zona i preparàven la rebuda al col·lectiu de persones que veníen a conèixer aquesta illa-bosc instal·lat al tossol volcànic que abraça l’Hospital comarcal. Al llarg del matí amb l’ajuda dels voluntaris van ajudar a reconstruir un tram de mur de pedra seca, van estassar amb podalls, tisores i xerracs les plantes invasores i van cremar-les en un foc que no s’aturà fins migdia. Es va crear un ambient entusiasta, cada visitant participava i malgrat el fret, aviat la roba va fer nosa. En poques hores la feina que s’havíem proposat ja va ser feta, enmig de rialles i converses animades.

Les voluntàries van ser, majoritàriament, membres de la Coral Taliqual, persones que per diversos motius han vist minvades les seves capacitats del llenguatge (afàsia), i que degut a la COVID feia mesos que no es trobaven. En aquesta coral poden millorar el llenguatge i la comunicació fent servir les cançons com a eina terapèutica, una combinació que ajuda a recuperar i mantenir connexions neuronals per a una millor la salut cognitiva i expressiva.

De la mateixa manera, el Projecte SIMBIOSI es basa en accions per a la millora de la salut mitjançant el nostre retrobament amb el bosc. Com la música en el tractament de l’afàsia, el contacte amb la natura activa les connexions que ens hi vinculen i enforteixen la nostra relació i salut mútues. L’Hospital Comarcal de La Garrotxa ha estat el primer, i el seguiran altres hospitals a Girona, Figueres i El Ripollès.

El projecte contempla la recuperació del bosc i els espais propers per tal que la natura es mostri amb tota la seva força i diversitat: substitució de plantes invasores per autòctones, creació d’abeuradors i menjadores per a ocells o la reconstrucció d’antics murs de pedra seca que proporciones refugi a tota mena de petits animals salvatges, per posar 3 exemples.

Per fer-ho possible es crearan itineraris adaptats a tota mena de persones, siguin quines siguin les seves capacitats de mobilitat i sensorials, i estarà dirigit sobretot als usuaris, familiars i personal hospitalari, a més de tota persona que vulgui gaudir-ne. També hi haurà retolacions amb informació sobre la fauna, flora i la geologia, i suggeriments per a la pràctica dels passeigs per tal d’aprofitar tota la seva funció terapèutica.

Una de les accions vinculades al projecte, és el projecte anomenat “Un nadó, un arbre”, on els nadons que neixin a l’Hospital rebran un plançó d’un arbre autòcton i orientacions pels pares per cuidar-lo a casa. A l’abril es farà una replantació col·lectiva amb totes les famílies que hagin estat mares al centre. Aquest projecte neix de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica, única d’aquestes característiques a tot Catalunya.

Aquesta ha estat la primera de les trobades i properament se’n faran més per mostrar els valors i les funcions, tan ambientals com terapèutiques, del bosc.

Agrupació Naturalista de La Garrotxa

Amb el suport de:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s