L’AMENAÇA INCANDESCENT

L’AMENAÇA INCANDESCENT

(Inspirat per Marc Castellnou, dels GRAF, Josep Pallás supervivent de l’incendi de l’Horta de Sant Joan, de fa 10 anys, i el pare d’en Pau un dels cinc bombers que hi va morir.)

Una cosa és un crit d’alerta, per prendre consciència i despertar, que mou a accions concretes i una altra cosa ben diferent és caure en l’ alarmisme que pot servir per tot el contrari, al entrar en pànic, la situació que es provoca és el bloqueig, les respostes irracionals, contraproduents o nules.

Al “Sense ficció” recuperat, de la TV3 “L’amenaça incandescent”, sobre els incendis de sisena generació juraria que els seus autors i protagonistes tenien molt clar el que voldrien.

Faríem bé de no dedicar totes les neurones al mono-tema de la pandèmia. Hi ha qüestions preocupants i pot ser imminents que reclamen atenció conscient i acció conseqüent sense dilacions, avisats estem.

A raig:

 1. Un autèntic crit d’alarma van fer experts en prevenció dels incendis forestals, bombers i GRAF o Grup d’Acció Forestal, cosa semblant als GEO dels bombers.
 2. Ja no és problema científic o tecnològic; els experts hi tenen poc debat: anem a pitjor. Necessitarem un radical canvi de percepció social i coherència en gestió i lideratge polític.
 3. La fragmentació de masses boscoses cara als incendis de sisena generació és una actuació de supervivència per aquest racó nostre del planeta. Sobirania energètica pot ser un objectiu secundari que rendabilitzi l’esforç de recursos.
 4. Treballen en la simulació on crema la serra de Collserola del Papiol a Montcada, passant per Vallvidrera i tocant la part alta de Barcelona; n’hi podria haver una altra de tota l’Alta Garrotxa, es parla també del Pirineu sencer des del Cadaqués a Irun.
 5. Ens sembla llunyana aquesta possibilitat, sobretot amb un estiu abundós en pluja, la visió dels professionals de prevenció diu que això no fa res més que incrementar el combustible disponible per un futur episodi d’estius secs que ens espera molt probablement ( recorden els grans incendis d’Austràlia, Califòrnia, Amazones, Sibèria, Suècia… Portugal i Grècia. A Europa els propers candidats poden estar entre boscos i regions que estimem com a nostres …)
 6. No es poden abordar aquesta tipologia d’incendis associats i que actuen amb el clima: generant grans columnes convectives de temperatura molt alta i transformades en tempestes de foc.
 7. Sobre elles no tenim, ni tindrem, mitjans d’intervenció al moment, que no sigui esperar que s’esgoti la disponibilitat de combustible o que plugui abundosament en al mateix moment.
 8. Per això repeteixen que és ara que cal decidir a què hem de renunciar de les grans masses continues de combustible forestal per fragmentar sistemàtica i preventivament.
 9. Crear i recuperar els paisatge mosaic, clarianes, prats i feixes amb grans espais de pastura, bosc adevesat i aprofitament del combustible disponible de forma sistèmica i estructural.
 10. S’escau en la situació actual generar molta ocupació, prevenir aquests i altres incendis, i aprofitar per anar cap a sobirania energètica i la mitigació i prevenció del canvi climàtic.
 11. Als temps del carboneig, fins a la meitat del segle passat, els bosquetans de l’Alta Garrotxa i del pre Pirineu fornien de combustible les seves comarques i “part de l’estranger” . Els boscos majoritaris d’alzina a la Garrotxa son matarrades de rebrot d’alzina que van quedar, amb un creixement col·lapsat fa molts anys.
 12. Des de temps immemorial els boscos han estat gestionats amb episodis d’incendis, uns controlats pels humans i altres esporàdics i més extensos i devastadors. Fins i tot d’abans de les intervencions humanes, els equilibris atmosfèrics i de vegetació… eren molt vinculats i son foc!.
 13. Aprofitar per ramaderia extensiva per fer el manteniment com a estratègia d’ocupació i millora de la qualitat dels productes alimentaris, abandonant parcialment la ramaderia intensiva, industrialitzada, i carregada de tòxics en moltes parts del maneig i dels seus procediments de “producció”. Diguem-ho clar.

Es possible no escoltar aquests crits d’alerta?, si! És el que estem fent!.

Es una mica suicida? massa més que una mica!

Juliol 2020 . Carles S. ANEGx

https://interior.gencat.cat/web/.content/home/030_arees_dactuacio/bombers/foc_forestal/jornades_recerca_cooperacio_internacional/jornades_tecniques/2018_20_anys_incendis_solsones/Frases-destacades-ponents-Solsones.pdf

http://blog.creaf.cat/mitjans/el-bigvang-parla-dels-incendis-de-6a-generacio/

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/lamenaca-incandescent/video/6049603/

https://www.ara.cat/societat/incendis-sisena-generacio-amenaca-catalans_0_2154384565.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s