LA GARROTXA PEL CLIMA, 27 DE SETEMBRE

ACTES LA GARROTXA PEL CLIMA A OLOT EL 27/9/2019 (CLICA AQUÍ)

CARTELL LA GARROTXA PEL CLIMA (CLICA AQUÍ)

EMERGÉNCIA CLIMÀTICA: ARA O MAI

En Jordi Bigues és un conegut periodista i activista ambiental. El divendres passat va parlar al Casal Marià sota el lema de La Garrotxa per un bon clima. Una estona abans algunes dotzenes de persones ens hem convocat amb la crida de la vaga mundial pel clima (#climatestrike).

Les dades i els pronóstics son alarmants, ens podem sentir impotents. Els governs no actuen i les administracions locals son molt ineficaces. Les empreses busquen sobretot el benefici immediat i el nostre sistema de vida sembla incapacitat per assolir aquest repte.

En Bigues va fer llista d’engays sobre la crisi climàtica. El primer és pensar que la culpa és dels altres: els governs, les administracions, les empreses… El segon que no hi podem fer res, la importànncia i transversalitat del problema queda fora del nostre abast.

Ens trobem devant d’una amenaça i un repte enorme, cert. No tenim precedents històrics que ens puguin servir de referència. Però no tenim més alternativa que afrontar el problema buscant les solucions disponibles, aprofondint el concepte de resiliència, per sobreviure a situacions extremes.

El que no en prenguin consciència patirien una mica més. Els que aprenguin que la transformació serà positiva descobreixen que modificar la manera personal de viure és aqull petit/gran canvi tan poderós. Tenir menys consum i despesa aporta més qualitat de vida, més estalvi de recursos és riquesa. Menys quantitat pot ser més qualitat, menys competició és més cooperació i solidaritat.

A la cimera d’ahir de la ONU, la vella Europa hi va portar una protagonista singular: Greta Thunberg, Una nena de 16 anys va tenir el coratge d’avergonyir els governants de mig món i obligà a amagarse al mateix Donald Trump, el president que millor representa un vell depredador esgotat.

Donem el protagonisme que mereixen a la gent més jove, estem fent malbé el món que els hi deixarem, cal que ells mateixos el defensim des d’ ara amb tota la seva energia i innocència.

Sembla que assistim a un part de nous temps. Els naixements solen tenir moments de tensió, incertesa i fins i tot poden ser dolorosos, però sempre comporten un esperança de vida nova.

Des d’Olot ens hem de sumar a les accions contra la crisi climàtica. Tots som importants.

 

La Garrotxa pel clima

24/9/2019

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s