Espècies exòtiques que augmenten

Els milers de cuques de llum americanes trobades a la Garrotxa poden provenir de la llavor de blat de moro de sembra

Foto: Magda Caselles

Durant la darrera dècada hi ha hagut un increment important de citacions de fauna al·lòctona a tot el continent europeu. Aquest ha estat un dels motius pel qual s’han establert catàlegs d’espècies invasores tant a nivell nacional com europeu. La demarcació de Girona no ha estat aliena a aquest fet i actualment només a la Garrotxa ja hi ha unes 70 espècies de fauna al·lòctona establertes o citades.

Des de l’Agrupació naturalista i ecologista de la Garrotxa ja fa uns anys que un grup de voluntaris estan seguint aquest fenomen i especialment es treballa amb les cinc espècies més nocives de la comarca:  el mosquit tigre, la papallona del boix, la vespa asiàtica, el cranc roig americà i el barb roig.

Cal tenir en compte que de les cinc espècies, quatre van entrar a la comarca en els darrers 10 anys i actualment ja s’han convertit en veritables plagues que perjudiquen greument a altres espècies, als hàbitats i fins i tot directament a l’home com és el cas del mosquit tigre o la vespa asiàtica.

El decret que regula el catàleg nacional d’espècies invasores dicta que les administracions competents adoptaran les mesures de gestió, control i eradicació de les espècies incloses en el catàleg però el problema rau en la rapidesa en que s’estenen les poblacions d’aquestes espècies invasores i això fa que les mesures de gestió normalment siguin ineficients.

Tot i que l’entrada de mercaderies a la unió europea està molt controlada en els darrers anys ens trobem amb noves espècies invasores que arriben normalment d’Amèrica o Àsia i una vegada establertes en algun país d’Europa ja no hi ha maneres que parin d’expandir-se.

La majoria d’espècies arriben a Catalunya procedents d’algun altra país de la unió europea, però enguany aquest cas és diferent. La cuca de llum americana ha entrat a Europa per Catalunya i això dona la oportunitat de buscar la traçabilitat de l’arribada d’aquesta nova espècie i poder determinar que ha fallat per què haig arribat aquí de forma tan nombrosa i què ha passat per què es trobi únicament en alguns camps de blat de moro.

Foto: Ramon Fornols

La única manera de frenar les espècies invasores és evitar que entrin al país i per això és imprescindible buscar quines són les causes que n’ha provocat aquesta entrada. Només d’aquesta manera evitarem que es tornin a repetir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s