DETECTADA LA PRIMERA COLÒNIA DE CRIA DE BERNATS PESCAIRES DE LES COMARQUES GIRONINES

L’any 2017 es van localitzar per primera vegada a la Garrotxa dos nius de bernat pescaire amb 3 i 4 polls. Aquest any se n’ha confirmat l’èxit reproductiu amb l’establiment d’una petita colònia de cria amb 4 nius i un total de 12 polls. Es tracta de la primera colònia de cria de bernats pescaires establerta a les comarques gironines, situada concretament dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Font: ANEGx (Foto realitzada utilitzant telescopi de llarg abast)

El bernat pescaire és una de les espècies més grans de la família dels ardeids, arribant fins a prop d’un metre d’alçada i gairebé dos metres d’envergadura. S’alimenta principalment de peixos, granotes, crancs de riu i talpons.

Aquesta espècie, que fins fa uns anys era força escassa al nostre país, ha tingut una recuperació molt important arreu d’Europa. Al llarg del segle XIX i principis del XX el bernat pescaire, així com la resta d’espècies d’ardeids, eren molt cotitzats pels seus plomalls que s’utilitzaven per adornar els barrets, molt usats en aquella època. La conseqüència va ser una persecució que els va portar a desaparèixer pràcticament de Catalunya. També van ser llargament perseguits com a trofeu de caça i no va ser fins a finals dels anys 70 que es van començar a protegir. Aquestes mesures de protecció i la millora de la qualitat dels ecosistemes fluvials han fet incrementar el nombre de bernats als rius catalans.

 

També és destacable l’esforç que estan realitzant entitats naturalistes per recuperar antigues zones humides, tan abundants fa uns segles al nostre país i hàbitat d’una gran quantitat d’espècies d’aus. Altres ocells com el martinet de nit, l’agró blanc i el martinet blanc, encara que són més escassos, també es troben en procés de recuperació pels mateixos factors.

El seguiment d’aquesta inèdita colònia el realitzen ornitòlegs de l’Anegx (Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa) mitjançant telescopis terrestres de llarg abast per tal de no pertorbar l’activitat de la colònia.

 

Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa

Un pensament sobre “DETECTADA LA PRIMERA COLÒNIA DE CRIA DE BERNATS PESCAIRES DE LES COMARQUES GIRONINES

  1. També se’ls perseguia, com al corb marí, perquè feien la competència als pescadors fluvials (humans) i feien minvar la peiductivitat dels vivers de truites…. o això asseguraven.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s