La bicicletada al Fluvià: caloreta, descoberta de fauna i bona sintonia!

Tretze adults i 4 nens ens vam atrevir a fer un volt en bici diumenge 29 de juny sota un sol insolent (com deien Els Pets),  des de la zona de Codella i recorrent trams de la parcel·laria d’En Bas, tot visitant regs i un aiguamoll prop Can Ramonic… IMG_4008

IMG_4024

…passar pel veïnat Sirera (sota El Mallol) i acostant-nos al riu Gurn en l’indret de la Font del Tortonell. Quan el sol començava a apretar de valent, vam acostar-nos a la masia d’El Parador  (el propietari de la qual te l’amabilitat de mantenir un bon tram del vora riu net de bardissa i amb un bon tou d’herba que fa les delícies dels passejants!)

IMG_4041

A la fresca del riu vam esmorzar una mica i ens vam dedicar a mirar els macorinvertebrats que en Romero va capturar moments abans; libèl·lules i espiadimonis, sabaters i escorpins d’aigua (inofensius), efímeres i escarabats d’aigua, sangoneres, anèl·lids, capgrossos… De un i do!

IMG_4101

larva de tritó

IMG_4102

Larva d’espiadimonis

Joves crancs americans (encara no tenien la típica colració vermellosa dels adults)

Joves crancs americans (encara no tenien la típica coloració vermellosa dels adults)

Escorpí d'aigua jove

Escorpí d’aigua jove

Els nens van fer pràctiques de captura…

IMG_4090

I l’espabilat de’n Marcel va atrapar un peix!! (de ser que a casa seva en parlen molt dels peixos…)

En Marcel amb un Barb roig Phoxinus phoxinus

En Marcel amb un Barb cua roig (Phoxinus phoxinus)

En Joan fent-nos una explicació sobre els peixos presents al riu, les espècies autòctones i les introduides

En Joan fent-nos una explicació sobre els peixos presents al riu, les espècies autòctones i les introduïdes

Sortosament el tram de riu que vam visitar no tenia deixalles a les ribes, de forma que el temps que haguéssim dedicat a fer la neteja (consti que la majoria anàvem equipats amb guants i bosses de deixalles!), el vam destinar a conversar amb molt de gust sobre l’estat ambiental del Riu Fluvià i de la Vall d’en Bas…

IMG_4051

Aquests son alguns dels temes que vam tractar

Les espècies introduïdes: perjudicials o no? No tot és el que sembla… De vegades les espècies introduïdes son “acollides” i integrades pels propis ecosistemes sense que generin pertorbacions considerables; la natura s’autorregula i tendeix a l’equilibri. D’altres, les introduccions poden arribar a fer desaparèixer espècies autòctones: en aquest cas la intervenció humana per mirar de resoldre el problema pot donar bons fruits… si be cal analitzar cas per cas (cost econòmic, garanties d’èxit de l’acció, viabilitat..)

Les variants de l’A-26 a Olot i Les Preses: els interessos d’empreses de transports, la comoditat del transport privat, les afectacions en el territori, el cost ambiental i econòmic… Veiem que cal explicar molt be quines son les alternatives, generar debat, permetre que tothom digui la seva i argumentar be els possicionaments. Ens adonem que cal fer molta pedagogia del transport més net, de l’ús quotidià de la bicicleta en trajectes curts i mitjans, de la pacificació del trànsit a la ciutat, dels nous avanços en mitjans de transports públics…

L’ús d’agroquímics en els conreus: la Vall de’n Bas està catalogada com una de les millors terres de conreu de Catalunya. No hi ha pràcticament cap iniciativa d’agricultura ecològica entre el col·lectiu agro-ramader de la Vall! La sobrefertilització dona “pics” de contaminació per nitrats en aigua de consum humà, el nivell freàtic baixa per l’ús intensiu de l’aigua pel rec agrícola…  La possibilitat que la vall esdevingui un parc agrari on l’agroecologia comenci a despertar és un repte que pot veure’s afavorit pel nou canvi de govern a l’ajuntament de la Vall d’en Bas.

El paper del riu com a regulador de les avingudes quan el bosc de ribera es conserva. A la vall el bosc de ribera quasi no hi és present i el llit del riu s’ha anat enfonsant degut, en part, a la pressió a que se’l sotmet mitjançant maquinària pesada. La recuperació del bosc de ribera, en una franja de vàries desenes de metres a banda i banda (enlloc dels escassos 5 metres actuals), permetria, a banda de la recuperació del paper regulador del riu, l’establiment de comunitats vegetals i animals en un hàbitat recuperat (l’ecosistema propi d’un bosc de ribera), i l’ús de l’espai fluvial com a zona d’esbarjo per veïns i visitants (un exemple del qual és la iniciativa del propietari de la casa d’El Parador)

Amb tot això es van fer quarts de 2 del migdia i xino xano, pedala que pedala, vam anar de tornada cap a casa.. Van haver moltes ganes de continuar fent aquesta mena de sortides, i de participar, cadascú amb el seu granet de sorra, en el camí d’ajudar a La Terra -la casa de tots- a recuperar el seu equilibri i a donar-nos el millor hàbitat pòssible!

IMG_4064

MOLTES GRÀCIES A TOTES I TOTS!!!

I a la Rosa Sans per les fotos!!

Xevi, Joan, Romero i David, del Grup d’Educació Ambiental de l’ANEGX

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s