Exposició i jornades voluntàries del cranc de riu

El passat 13 de juny de 2015, es va inaugurar l’exposició del cranc de riu “SOS cranc de riu. El cranc de riu autòcton i les seves amenaces” al Museu del Casal dels Volcans d’Olot, la qual ha estat creada i organitzada per l’Associació CEA Alt Ter en col·laboración amb l’ANEGx.

Una part d’aquesta exposició serà itinerant i  recorrerà alguns municipis de la Garrotxa i el Ripollès a partir  del dia  01 de juliol de 2015 fins el 30/09/2015. Podeu informar-vos de la seva localització a la web de CEA Alt Ter: http://www.alt-ter.org

A més, en motiu de l’exposició del cranc de riu paral·lelament, s’ha previst un programa de jornades de captura de cranc americà que permetrà a tots els assistents saber més sobre aquesta espècie invasora. Les sortides aniran guiades per  l’enginyer forestal Joan Montserrat.

Programa de Jornades de captura de cranc americà, on el punt de trobada serà a l’aparcament del Parc Nou d’Olot:

2ª Jornada Captura cranc americà serà el dia 27/06/2015 , per la zona de la Valls d’en Bas,  a les 17:00 hores.

3ª Jornada Captura cranc americà serà el dia 11/07/2015 , per la zona de la Valls d’en Bas,  a les 17:00 hores.

Als assistents se’ls obsequiarà amb la publicació Parcs Naturals. Cal inscriure’s prèviament a l’adreça de correu electrònic:  pnzvg@gencat.cat

2 pensaments sobre “Exposició i jornades voluntàries del cranc de riu

 1. Bona tarda. El meu fill a captural al canal de ST zQUIRZE DE B, varis exemplars d’americà “senyal”. Què en fem?
  He trobat en una riera, 10 closques del autocton. Dubto si son , morts x alguna malaltia o be que fan la muda i canvien la closca en aquesta epoca de l’any.
  voldria saber si podem fer alguna cosa x colaborar a eliminar els americans dels nostres rius i rieres.

  Adeu

  Podeu contactar x mail o al 649905272

  M'agrada

  • Hola Felix,

   Gràcies per contactar-nos. Imaginem que no teniu cap dubte que es tracta de cranc senyal, per les taques blavoses o blanques a la base de les pinces. El que hauríeu de fer és donar avís als agents rurals perquè en tinguin coneixement d’aquesta població, si és que no ho saben ja. El maneig, transport, sacrifici… d’espècies invasores està prohibit si no és amb permisos especials (BOE 630/2013), així que en principi, no els podeu capturar ni moure de puesto si és que no compteu amb permís.

   Si voleu fer retirades de crancs, segons la normativa, s’han de demanar els permisos al servei de biodiversitat de la Generalitat, presentant una memòria de l’actuació i un aval d’algún especialista o entitat científica. Ho trobareu tot al següent enllaç:
   http://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Autoritzacio-per-a-la-captura-cientifica-danimals?category=75c244ce-a82c-11e3-a972-000c29052e2c

   Una idea seria organitzar, en col·laboració amb altra gent i/o entitats ambientals de la vostra zona (GDT, GNO, Museu del Ter…), i amb coneixement dels rurals, actuacions de retirada de senyal als rius i rieres del vostre entorn. La idea és fer actuacions ben fetes, dins dels protocols legals relatius a espècies invasores, però a l’hora, que mobilitzeu a la gent del vostre territori proper per què sigui conscient de la problemàtica i es mobilitzi pel seu entorn. Amb l’aval d’alguna entitat i proposant una actuació amb cara i ulls és molt probable que des del servei de biodiversitat us donguin els permisos i pogueu muntar una actuació ben parida i, per què no, donar-li continuïtat, ja que se us veu interessats.

   Respecte a les mudes, és molt normal que en trobeu durant aquesta època de l’any (el cranc autòcton sol mudar a la primavera i la tardor, i força cops si es tracta d’exemplars joves). Si estiguéssin morts, trobaríeu el cadàver sencer, closca i cos, més o menys podrits). M’imagino que també teniu clar que es tracta de l’autòcton. Si estan a prop dels senyal que heu trobat, és important que doneu avís, perquè si entren en contacte, no trigarien en desaparèixer els autòctons degut a l’afanomicosi, malaltia de la qual són portadors tant el senyal com el cranc roig.

   En resum, contacteu rurals i entitats ambientals i des d’aquí us animem a que feu retirades de senyal, sobre tot a les capçaleres. Si bé no garanteix una eliminació total, és una bona manera de crear conciència i crear vincle amb l’entorn. I amb el senyal es pot fer més feina que amb el roig, ja que encara no està tan estès. La informació és clau i és molt important que la gent sàpiga que no es pot remenar cranc amunt i avall perquè posa en risc les poblacions d’autòcton, està prohibit i penalitzat, i encara hi ha molta gent que ho fa, fent repoblacions “bienintencionadas” sense coneixement del perill que suposen. Si us trobeu amb això, us convidem a què els hi feu saber, i que els poden sancionar.

   Qualsevol cosa, aquí estem.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s